Edwin Baars

Ik doe mee voor jou en voor mezelf

Mijn droom is dat kanker van een dodelijke ziekte naar een chronische ziekte gaat.

Door onderzoeken te blijven steunen komen we steeds dichterbij.

Ik heb teveel dierbaren verloren en moet nu echt in actie komen...

Door Bergh in het zadel heb ik de mogelijkheid om op een sportieve manier bij te dragen aan kankeronderzoek.

We gaan in Mei 2023 in 8 dagen 1100km fietsen en 10.000 hoogtemeters maken. 

De kosten van de tocht betaald de deelnemer natuurlijk zelf. Elke euro die ik gesponserd krijg wordt gedoneerd aan het onderzoek.

 

Onderzoeker

Tot 2009 was Hans de Wilt werkzaam als staflid Heelkunde in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Toen werd hij werkzaam als chirurg-oncoloog in het Radboudumc. Hij heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in de behandeling van endeldarm- en dikkedarmkanker en daarmee gepaard gaande uitzaaiingen in de lever of het buikvlies.

Bergh in het Zadel gaat dit nieuwe, vijfjarig onderzoek ondersteunen. De ’s-Heerenbergse huisarts, Bart Timmers, vormt samen met Anneke Welmers de medische commissie van Bergh in het Zadel. Beiden bekijken de door het KWF en het Radboud Oncologiefonds voorgedragen onderzoeken, of een onderzoek echt bijdraagt aan de wetenschappelijke voortgang van de ziekte. Vervolgens vertalen ze de medische terminologie naar begrijpelijke taal en of een onderzoek meer of minder geschikt is om financieel te ondersteunen. Uiteindelijk doen ze een voorstel aan het bestuur van Bergh in het Zadel, die vervolgens een keuze maakt.

Prof. dr. Hans de Wilt is enorm blij dat Bergh in het Zadel ‘zijn’ onderzoek met een bedrag van maar liefst € 623.500 gaat ondersteunen. Het is in feite een vervolgonderzoek. De vraag is al langere tijd of het verwijderen van de endeldarm de beste oplossing is. In 90 tot 95% van de gevallen geneest de patiënt volledig. Wel krijgt de persoon in kwestie vaak een tijdelijke of permanente stoma of een aansluiting boven de anus, waardoor je vaak naar de wc moet. Ook kunnen plasproblemen en seksuele functiestoornissen optreden.

Het onderzoek

Het onderzoek van Hans de Wilt maakt deel uit van een internationaal onderzoeksproject van naast Nijmegen ook onderzoekers in Amsterdam, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. In totaal worden 350 proefpersonen benaderd om mee te werken. Zij mogen kiezen voor de huidige behandeling of voor een behandeling waarbij het doel is de endeldarm te sparen. In het laatste geval wordt er geloot tussen een behandeling met alleen radiotherapie (bestraling) of een combinatie van radiotherapie met chemotherapie. De verwachting is dat meer dan de helft van de patiënten succesvol behandeld kan worden. 

18/05/2023
10:18

Natasha

Bekijk alle

Al ruim 30 jaar zetten wij ons in voor meer onderzoek naar kanker. Dit doen we door het werven van fondsen die vervolgens rechtstreeks worden ingezet voor de financiering van wetenschappelijke onderzoeken die we zelf uitzoeken. We werken met honderden vrijwilligers en hebben als stichting geen winstoogmerk. Ieder wetenschappelijk onderzoek vindt plaats na goedkeuring en onder auspiciën van KWF. Zij brengen geen kosten voor in rekening, zodat de volledig sponsorgelden naar de onderzoeken gaan.